Ce evenimente au marcat economia globala in 2007

Joi, 27 Decembrie 2007, ora 17:11
1261 citiri
Ce evenimente au marcat economia globala in 2007

Piata imobiliara supraincalzita si excesele consumatorului american au inceput sa-si arate efectele negative asupra intregii economii a SUA, materializate intr-o criza care a imbolnavit sistemul financiar global.
Scumpirea petrolului, a alimentelor, dar si devalorizarea dolarului au contribuit si ele la tulburarile care au afectat lumea, din SUA pana in Japonia si China, suficient de mult incat FMI-ul, Banca Mondiala si alte institutii de rating sa-si revizuiasca in scadere previziunile pentru cresterea economica globala de anul viitor.

Criza creditelor ipotecare subprime

Totul a pornit de la companiile ipotecare din SUA care au castigat sute de miliarde de dolari acordand imprumuturi unor persoane cu un istoric de plata indoielnic. Aceste datorii au fost apoi "impachetate" in obligatiuni si vandute institutiilor financiare din toata lumea, care le-au revandut fondurilor de pensii si fondurilor speculative. Criza a debutat practic in toamna lui 2006, in SUA, odata cu executarea silita a tot mai multor americani, care nu-si mai puteau achita ratele, iar pe parcursul anului 2007 s-a transformat intr-o criza a creditelor la nivel mondial. Si pentru ca inca nu se stie cat de mari sunt datoriile ascunse in sistemul financiar, bancile au devenit refractare la ideea de a se mai imprumuta una pe alta, iar investitorii sunt tot mai suspiciosi cand vine vorba de sanatatea sistemului financiar.

Cele mai mari banci din SUA, dar si din America, institutii de credit ipotecare, trusturi de investitii in imobiliare si fonduri speculative au raportat deja pierderi de aproximativ 80 miliarde de dolari, ca efect al crizei creditelor subprime. Si inca nu s-a terminat. Efectele sunt ample si au afectat atat pietele imobiliare, cat si dolarul, care s-a devalorizat foarte mult in acest an. Deja se vorbeste despre o recesie a economiei americane, care ar putea trage in jos si economia Europei sau pe cea a Japoniei.

O noua clasa de investitori guvernamentali

In timp ce primele pagini ale publicatiilor economice au fost rezervate crizei creditelor ipotecare, petrolului sau dolarului, un alt fenomen mondial lua amploare. Guvernele unor state din Asia si Orientul Mijlociu, cu rezerve valutare impresionante, au inceput sa investeasca in companii precum EADS, Sainsbury, London Stock Exchange sau Nasdaq, dar si Morgan Stanley sau Citigroup, prin intermediul unor fonduri de investitii suverane. In unele state, astfel de fonduri exista de decenii.

Altele de abia au fost create. China, de exemplu, a creat China Investment Corporation, un fond care manageriaza 200 miliarde de dolari alocati din rezervele valutare. Pentru ca au fost alimentate cu petrodolari sau bani proveniti din excedentul comercial, fondurile suverane din intreaga lume dispun acum de 2.500 miliarde de dolari si depasesc intreaga industrie mondiala a fondurilor speculative. Specialistii estimeaza ca in doar cativa ani, aceste institutii vor controla o zecime din activele financiare ale lumii. Subiectul fondurilor suverane si-a facut deja loc pe agenda celor mai importante intruniri economice sau politice din Europa si SUA. Aici oficialii spun ca e nevoie de reguli si incearca sa-si protejeze practic companiile din industriile strategice de o nationalizare transfrontaliera.

Petrolul, aproape de 100 de dolari pe baril

Pe fondul instabilitatii geopolitice, dar si a scaderii dolarului american, a stocurilor, productiei reduse de petrol a tarilor exportatoare sau cererii tot mai mari de energie din economiile emergente, in special India si China, petrolul a cochetat in ultimele luni ale acestui an cu pragul de 100 de dolari pe baril.

Maximul istoric a fost atins pe 21 noimebrie, cand titeiul american a ajuns sa se tranzactioneze la 99,29 de dolari pe baril. Analistii incepusera sa vorbeasca despre un pret de 100 de dolari pe baril inca de la jumatatea lunii august, cand investitorii cumparau petrol pentru a se proteja de criza creditelor ipotecare din SUA si de scaderea dolarului. De atunci, petrolul s-a mai scumpit in doar trei luni cu 30 de dolari, iar, dupa spusele analistilor, trecerea pragului de 100 de dolari pe baril ramane o certitudine, mai ales ca factorii care au dus la scumpirea titeiului nu au disparut.

Chiar daca pretul a coborat din nou aproape de 90 de dolari, cererea este mai mare cu un milion de barili pe zi, in timp ce oferta este mai mica cu un milion de barili pe zi. De la inceputul anului si pana acum, petrolul s-a scumpit cu 50% si cu toate acestea lumea cere tot mai mult petrol. Din 2002 si pana acum, pe seama expansiunii economice galopante a Chinei si Indiei, pretul petrolului a crescut de patru ori.

Fuziuni si achizitii-record

Fuziunile si achizitiile din intreaga lume au atins recordul de 4.380 miliarde de dolari, in acest an, cu 21% mai mult decat in 2006. Europenii i-au surclasat pe americani in ceea ce priveste valoarea totala a acestor tranzactii. Numai in primele opt luni ale acestui an, investitorii din intreaga lume au anuntat fuziuni si achizitii in valoare de 282 miliarde de dolari in cea mai mare economie a lumii, care vor genera venituri in taxe de aproximativ 820 milioane de dolari.

La sfarsitul anului, aceste tranzactii au atins valoarea de 1.570 miliarde de dolari, in crestere cu 5,5%, in SUA, dupa cum arata datele detinute de Thomson Financial. Este pentru prima data in ultimii cinci ani in care fuziunile si achizitiile de companii americane au fost surclasate de tranzactiile europene, a caror valoare s-a ridicat la 1.780 miliarde de dolari. Una dintre cele mai importante tranzactii europene a fost vanzarea bancii olandeze ABN Amro catre consortiul condus de Royal Bank of Scotland.
Dolarul s-a depreciat cu 10%

Moneda americana a scazut in acest an cu aproape 10%, pana a atins valori-record in fata cosului principalelor valute. Asta in contextul in care criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc din SUA dauneaza cresterii economice si afecteaza statele cu economii ajustate la dolar. Rezervele Federale ale SUA (FEd) au micsorat anul acesta de trei ori dobanda de referinta, de la 5,25 la 4,5%, pentru a contrabalansa efectele acestei crize, insa decizia a avut ca efect si devalorizarea dolarului.

Europenii au avut cel mai mult de pierdut de pe urma deprecierii monedei americane, in conditiile in care costurile de productie ridicate au scumpit exporturile europene in comparatie cu cele ale SUA. Insa companiile americane au inceput sa fie vanate de investitorii straini. Anul acesta, 26% din totalul de achizitii americane a fost efectuat de straini. Aceasta este cea mai mare participatie din ultimii patru ani. Presiunile de devalorizare a dolarului sunt accentuate de deficitul foarte mare de cont curent al SUA, care a ajuns la aproximativ 6,5% din PIB, si care necesita deprecierea monedei.

S-au scumpit alimentele in intreaga lume

Cresterea cererii globale, vremea capricioasa si goana dupa biocombustibili au ridicat la cotatii-record preturile alimentelor din intreaga lume. Inca din primavara acestui an, preturile la recoltele de baza aproape ca s-au dublat in intreaga lume, iar alimentele s-au scumpit cu pana la 75% din 2005 pana in prezent. Preturile-record au dus la o inflatie de 18% in China, pe segmentul produselor alimentare, si 10% in America Latina, Rusia si India. Pretul fainii s-a dublat, cel al porumbului s-a majorat cu aproape 50%, iar orezul s-a scumpit cu peste 20%. Pretul alimentelor a crescut, anul acesta, in intreaga Europa. Prin urmare, in zona euro, inflatia a ajuns la 3,1 procente, in mare parte din cauza cresterii inflatiei alimentelor la 4,3%.

Analistii Bancii Centrale Europene (BCE) au afirmat ca pretul mancarii isi va mentine si anul viitor trendul ascendent. Preturile de productie ale produselor alimentare si bauturilor a crescut, in octombrie, cu 7,5% in termeni reali, comparativ cu avansul mediu de 2,2% inregistrat anul trecut. Guvernele din intreaga lume au decis sa elimine tarifele de import pentru a contrabalansa cresterea preturilor. Dupa China, Rusia, Mexic, India, Peru, Uniunea Europeana este urmatoarea care ia aceasta masura. Tarifele de import vor fi eliminate odata cu luna iunie a anului viitor, iar masura va fi pusa in aplicare si de Romania.

<a href=http://www.adevarul.ro/articole/ce-evenimente-au-marcat-economia-globala-in-2007/336159 target=_blank>Adevarul</a>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>
Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.