Bancile, mai generoase cu imprumuturile de nevoi personale

Luni, 07 Ianuarie 2008, ora 23:37
1165 citiri
Bancile, mai generoase cu imprumuturile de nevoi personale

ABN Amro ofera cel mai mare credit de nevoi personale fara garantii de pe piata autohtona: 40.000 de euro.
Pentru a imprumuta de la banca aceasta suma, clientul trebuie sa aiba un venit de cel putin 2.130 de euro, potrivit calculatorului de pe site-ul bancii.

Chiar daca este generoasa in privinta sumei maxime ce poate fi imprumutata, ABN Amro nu este si adepta termenelor de rambursare foarte lungi: perioada maxima este de opt ani, in timp ce multe alte banci ofera imprumuturi pe perioade de zece ani. Pe treapta a doua in clasamentul celor mai mari credite de nevoi personale se situeaza cinci banci la care imprumuturile din aceasta categorie pot ajunge pana la 20.000 de euro. Acestea trebuie rambursate in zece ani.

Sumele care pot fi obtinute in prezent de la banci prin contractarea de credite de consum par uriase pe langa cele practicate in urma cu aproximativ patru ani. Atunci suma maxima era de 5.000 de euro, iar unele banci acordau numai 3.000 de euro.

Sumele maxime s-au dublat

In jumatate de an, adica din vara si pana acum, sumele maxime care pot fi imprumutate prin contractarea unui credit de nevoi personale, fara garantii, au fost dublate de unele banci. Este vorba de ABN Amro si de Raiffeisen Bank. Perioadele pe care cele doua banci le cer clientilor sa inapoieze sumele imprumutate nu au mai fost insa marite.

Perioada de rambursare impusa de Raiffeisen la creditele de consum este de altfel cea maxima practicata pe piata autohtona: zece ani. In plus, un termen de rambursare de zece ani la imprumuturile fara garantii este considerat destul de riscant de unii dintre bancheri.

Cele mai cerute credite

Imprumuturile de consum au in continuare cel mai mare succes pe piata autohtona. Datoriile asumate de romani fata de banci prin contractarea de astfel de imprumuturi reprezinta aproximativ 80% din totalul creditelor angajate de populatie. Astfel, ofertele bancilor, imbunatatite de la o zi la alta, nu fac altceva decat sa raspunda la cererea pietei.

Dobanzile anuale efective percepute de banci la creditele de consum acordate in moneda europeana pe perioade de cinci ani se situeaza in intervalul 12%-22% potrivit site-ului conso.ro. In cazul imprumuturilor contractate in moneda nationala, dobanzile efective sunt intre 15,30%si 21,40% Cele mai mici costuri, cel putin in prezent, sunt practicate la creditele in franci elvetieni: 9,95%si 15%(dobanzi anuale efective).

DOBANZI SI COMISIOANE

Perioade lungi, costuri mai mari

Perioadele lungi de creditare sunt avantajoase pentru clientii bancilor pentru ca suma care poate fi imprumutata creste. Concomitent cu marirea perioadei in care urmeaza sa fie returnati banii cresc si costurile suportate de client - dobanzi si comisioane, care sunt reflectate de dobanda anuala efectiva. De exemplu, daca suma de 10.000 de euro este imprumutata pentru un an cu o dobanda anuala efectiva de 15% costurile suportate de client se ridica la 774 de euro.

In schimb, daca suma este imprumutata pe zece ani, costurile suportate de cel care face creditul sar la 8.631 de euro. In cazul imprumutului care urma sa fie platit intr-un an, ratele lunare erau de 898 de euro, suma pe care nu foarte multe persoane isi permit sa o achite. In cazul in care imprumutul este returnat in zece ani, ratele lunare sunt de numai 156 de euro.

O astfel de rata o poate "duce" un numar mult mai mare dintre cei care calca pragurile bancilor pentru a lua un credit. Asa cum arata si statisticile, romanii se imprumuta pe perioade mai mari de cinci ani. Cauza: dorinta de a obtine sume cat mai mari din partea bancilor.

<a href=http://www.evz.ro/article.php?artid=336541 target=_blank>Evenimentul Zilei</a>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>
Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.