Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Banca olandeza ABN Amro a avut pierderi de 117 milioane euro in 2009

Banca olandeza ABN Amro a avut pierderi de 117 milioane euro in 2009

ABN Amro a raportat pierderi de 117 mil. euro pentru 2009, din activitatile derulate, cu exceptia celor detinute de RBS, ca urmare a scaderilor inregistrate pe partea de creditare si a presiunilor pe partea de profit, dezmembrarea bancii nationalizate in 2008 urmand sa se incheie la 1 aprilie, informeaza NewsIn.

In 2008, banca a obtinut un profit de 471 milioane euro.

Separarea definitiva de activitatile detinute de Royal Bank of Scotland (RBS) va avea loc la 1 aprilie, data care va marca sfarsitul procesului de dezmembrare a ABN Amro", se arata in comunicatul bancii olandeze, citat de cotidianul francez Les Echos.


In 2007, cu un an inainte de criza financiara, bancile RBS, Santander si Fortis au format un consortiu pentru preluarea ABN Amro, in scopul divizarii in trei a activitatilor bancii.


In octombrie 2008, cand statul olandez a nationalizat ABN Amro, partile care fusesera preluate de RBS nu erau inca separate de partea detinuta de stat.


Pe 15 octombrie 2008, ABN Amro Romania si-a schimbat denumirea in Royal Bank of Scotland (RBS).


RBS Romania este subsidiara locala a grupului bancar Royal Bank of Scotland, controlat de guvernul britanic.


Grupul a scos la vanzare la inceputul anului trecut 15 subsidiare si sucursale ale bancii-mama, printre care si afacerea din Romania.


Dupa finalizarea separarii, ABN Amro va putea sa-si duca mai departe procesul de fuziune cu Fortis Bank Olanda.


Fortis a fost nationalizata de Belgia si Olanda, activitatile bancare belgiene fiind cedate ulterior BNP Paribas.


Guvernul olandez si-a anuntat deja intentia de a privatiza noua entitate ABN Amro-Fortis, care ar urma sa fie a treia banca din Olanda, dupa depozite, cel mai devreme in 2012.


Pe 8 februarie, Comisia Europeana a aprobat temporar masuri de recapitalizare de 6,9 miliarde euro in favoarea ABN Amro si Fortis Bank Olanda, ca ajutoare de urgenta, pentru finantarea separarii ABN de banca-mama si sustinerea costurilor de integrare din fuziunea dintre Fortis si ABN Amro, data limita aprobata de CE pentru aceasta operatiune fiind 31 iulie 2010.


Tot atunci, CE a extins ancheta aprofundata, deschisa in aprilie 2009, privind ajutoarele acordate la preluarea Fortis de catre statul olandez, pentru a evalua in detaliu efectul combinat al masurilor de sustinere acordate Fortis si ABN Amro.


Pe 25 februarie, RBS a anuntat ca a inregistrat pierderi de 3,6 miliarde de lire sterline in 2009. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1622 ori
Citeste mai multe despreanb amro pierderi euro