Activele RBS Romania au scazut usor anul trecut, la 2,3 miliarde euro

Miercuri, 17 Februarie 2010, ora 12:27
2162 citiri
Activele RBS Romania au scazut usor anul trecut, la 2,3 miliarde euro

Sucursala din Romania a Royal Bank of Scotland (RBS), controlata de guvernul britanic, avea la finalul anului trecut active de 2,3 miliarde euro, "in usoara scadere fata de 2008", ca urmare a diminuarii imprumuturilor in euro, a declarat miercuri directorul general al bancii, Johan Gabriels, potrivit NewsIn.

"Din total, 1,8 miliarde euro sunt pe partea de corporate, iar 500 milioane euro pe partea de retail. Din cele 500 milioane euro, 300 milioane reprezinta creditele de consum, iar restul sunt credite ipotecare si carduri", a afirmat Gabriels.

RBS Romania a incheiat anul 2009 cu un profit inainte de provizioane"in linie cu cel din 2008, care a fost cel mai bun an", in conditiile in care banca nu este expusa pe segmentul imobiliar, a precizat directorul bancii.

El a adaugat ca RBS Romania se situeaza in top 3 in ce priveste rentabilitatea activelor.

Pentru portofoliul de credite de consum, provizioanele au fost de aproximativ 20 milioane euro, a mai spus seful RBS Romania, in timp ce pentru segmentul corporate provizioanele s-au situat la 15 milioane euro.

Reprezentantul bancii a mai spus ca anul trecut restructurarea creditelor de consum a crescut, "dar s-a pornit de la un volum mic" si au fost facute restructurari si pe segmentul corporate.

"Avem 20 de companii pe lista de supraveghere", a precizat Gabriels.

Numarul angajatilor a scazut de la aproximativ 1.700 la finalul lui 2008 la circa 1.400, mai ales ca urmare a reducerii fortei de vanzari.

Gabriels a mai spus ca, in 2010, banca se va axa pe atragerea de depozite, pe lansarea de produse de investitii si ca va renunta la imprumuturile negarantate.

"Nu ne gandim sa vindem RBS Romania pentru moment, am o strategie pe doi ani", a spus Gabriels, care a devenit director general al bancii in septembrie 2009.

In februarie 2009, RBS anunta ca va renunta la afacerile din 15 tari, inclusiv Romania, fie prin retragere definitiva, fie prin vanzarea afacerilor.

RBS a preluat afacerea din Romania, care are statut de sucursala, de la ABN Amro, odata cu impartirea fostului grup olandez de un consortiu format din RBS, Fortis si Santander.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#active, # rbs, # romania, # banca, # provizioane , #stiri Abn Amro