Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

21 de Organizatii ale Societatii Civile, selectate pentru a merge mai departe in Competitia intreprinderilor Sociale 2007, sponsorizata de NESsT, LEADERS Romania si ABN AMRO

21 de Organizatii ale Societatii Civile, selectate pentru a merge mai departe in Competitia intreprinderilor Sociale 2007, sponsorizata de NESsT, LEADERS Romania si ABN AMRO
Douazeci si una de organizatii ale societatii civile din Romania (OSC - Organizatie a Societatii Civile) au fost selectate pentru a merge mai departe in Competitia intreprinderilor Sociale 2007, sponsorizata de NESsT, LEADERS Romania si ABN AMRO (Social Enterprise Competition), prima de acest fel in Romania. Organizatiile societatii civile au fost selectate dintr-un grup de 53 de aplicanti pentru a primi suport tehnic pentru intarirea capacitatii organizationale timp de un an, in vederea dezvoltarii unui plan de afaceri pentru propria intreprindere sociala. in aprilie 2008, organizatiile cu cel mai viabil plan de afaceri vor primi asistenta financiara pentru a lansa sau extinde intreprinderea sociala.

In viziunea NESsT o "intreprindere sociala" reprezinta o afacere detinuta si desfasurata de catre organizatiile societatii civile. intreprinderile sociale au o dubla misiune, asa numita "double bottom line": ele genereaza castiguri financiare si in acelasi timp promoveaza o cauza sociala. intreprinderile sociale reprezinta pentru OSC-uri o cale de a dobandi stabilitate financiara si, in acelasi timp, de a avea un impact social semnificativ.

Aplicatiile pentru aceasta competitie au venit din partea unei game variate de organizatii, incepand cu cele care abia intentioneaza sa dezvolte un model de intreprindere sociala si continuand cu acele organizatii care intentioneaza sa extinda sau sa imbunatateasca activitatea unei intreprinderi sociale deja existente.

Printre tipurile de intreprindere sociala prezentate in aplicatii s-au numarat ateliere pentru produse de artizanat, ecoturism, precum si confectionarea de scaune cu rotile pentru persoane cu dizabilitati. Cele 36 OSC-uri, ale caror aplicatii la competitie au fost acceptate in luna iunie, au inceput sa lucreze cu NESsT, LEADERS Romania si ABN AMRO in vederea evaluarii ideii de afaceri propuse, beneficiind de asistenta pentru dezvoltarea capacitatii si suport tehnic, ambele furnizate printr-o serie de ateliere pregatitoare si prin asistenta directa de tipul "one-on-one". Primele doua ateliere au avut loc in Bucuresti si Brasov la jumatatea lunii iulie, in timp ce ateliere cu tematica avansata au avut loc in Bucuresti pe data de 28-29 noiembrie cu participarea a celor 21 de organizatii selectate.

" Aceasta este o perioada de mare anvergura pentru noi, avand in vedere ca este prima competitie a intreprinderilor sociale pe care NESsT a lansat-o in Romania, iar acest lucru are loc intr-un moment in care interesul pentru intreprinderile sociale creste semnificativ," a declarat Eva Varga, Director de Dezvoltare a intreprinderilor pentru NESsT Europa, cu sediul in Budapesta. "Suportul ABN AMRO ne ajuta sa demonstram cum intreprinderile sociale pot genera resursele financiare atat de necesare organizatiilor non-profit, ajutand in acelasi timp la consolidare din punct de vedere financiar, creand de asemenea locuri de munca si oferind oportunitati pentru comunitatile marginalizate."

"ABN AMRO sustine Competitia intreprinderilor Sociale ca parte componenta a activitatilor noastre de investitie in comunitate, una dintre directiile noastre globale fiind orientata catre generarea de venit in comunitatea locala. Noi vedem 'intreprinderea sociala' ca un element cheie in procesul de dezvoltare durabila pentru Romania, avand in vedere problemele sociale inca existente, cat si nevoia de consolidare a societatii civile romanesti. Pe langa suportul financiar direct, noi ii implicam in aceasta initiativa si pe angajatii nostri; acesta este una din modalitatile prin care ne aducem contributia pentru o schimbare sociala pozitiva in Romania" a declarat Georgeta Bora, Director pentru Dezvoltare Durabila ABN AMRO Romania.

Competitia intreprinderilor Sociale 2007 NESsT, LEADERS Romania si ABN AMRO are ca scop dezvoltarea intreprinderilor sociale in Romania si acest lucru a fost posibil datorita suportului generos al Fundatiei ABN AMRO, cu sediul in Olanda. Aceasta actiune este sustinuta in mod voluntar de echipa locala ABN AMRO in Romania. Competitia reprezinta un element important in Strategia de Dezvoltare Durabila a ABN AMRO pentru Romania . Asistenta financiara aditionala precum si suport pentru program si tehnic sunt oferite de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala/World Learning for International Development - Programul de Consolidare a Societatii Civile din Romania (RCSSP). Pentru mai multe informatii despre competitie, puteti vizita site-ul www.nesst.org/romania.asp.

Despre NESsT: NESsT isi desfasoara activitatea pentru a rezolva probleme critice de natura sociala existente in tarile cu o economie in curs de dezvoltare, prin dezvoltare si furnizarea de sprijin intreprinderilor cu caracter social, in scopul consolidarii organizatiilor societatii civile din punct de vedere al sustenabilitatii financiare si al maximimzarii impactului social pe care acestea il au. De la infiintare, in 1997, NESsT a oferit support financiar si consultanta de afaceri pentru sute de intreprinderi sociale in 40 tari. NESsT are birouri in Budapesta (Ungaria), Santiago (Chile), Lima (Peru) si California (SUA). Pentru mai multe informatii despre NESsT, puteti vizita site-ul: www.nesst.org.

Despre LEADERS Romania: LEADERS Romania este o organizatie non-profit angajata in dezvoltarea tinerilor responsabili, capabili si inovatori cu aptitudini de lider, care vor vor actiona si isi indrepta eforturile spre progresul societatii romanesti. Obiectivul nostru este de a construi capacitatea societatii romanesti prin dezvoltarea componentei de leadership in randul generatiei de tineri cu putere de decizie, care vor avea oportunitatea de a trai intr-o societate construita prin forte proprii si care sunt cei mai capabili de a folosi sansa, aptitudinile si instrumentele necesare pentru o reforma de succes. Informatii suplimentare pot fi accesate pe www.leaders.ro.

Despre ABN AMRO: Banca ABN AMRO (Romania) S.A., o sucursala a ABN AMRO NV. ABN AMRO este o banca internationala de varf, cu un total de active de 1.120,1 mil. de EURO (la 30 iunie 2007). Are mai mult de 4.500 de filiale in 53 de tari, si are un personal care depaseste cifra de107.000 angajati cu norma intreaga in toata lumea. ABN AMRO a fost achizitionata in 2007 de consortiul RBS, Fortis si Santander, iar diferite parti ale afacerii vor fi divizate intre cele trei banci. Activitatile ABN AMRO in Romania vor fi preluate de catre Royal Bank of Scotland.
Banca ABN AMRO este prezenta in Romania din noiembrie 1995. in prezent, ABN AMRO Romania opereaza in 15 orase din Romania (Arad, Bucuresti, Brasov, Bacau, Cluj, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Oradea, Pitesti, Ploiesti, Sibiu, Targu-Mures si Timisoara). Utilizand reteua sa interntionala, Banca furnizeaza servicii si produse integrate financiare pentru clientela formata din corporatii si clienti persoane fizice.
Mai multe informatii pot fi gasite la adresa www.abnamro.ro.

Despre World Learning pentru Dezvoltarea Internationala: aflata in Statele Unite, World Learning pentru Dezvoltare Internationala este o organizatie non-profit cu sediul in Washington, D.C. si isi desfasoara activitatea in mai mult de 75 de tari. World Learning sustine formarea si functionarea unor societati civile puternice si dinamice prin intermediul unor programe definite si orientate catre dezvoltarea comunitara ce stimuleaza schimbarile democratice prin sprijinul acordat pentru constientizarea, in randul oamenilor, a problemelor sociale, economice si politice, pentru a spori intelegerea acestora privind responsabilitatea sociala, precum si pentru cresterea implicarii si activismului pentru schimbari democratice si justitie sociala. Aceste teluri sunt atinse prin suportul acordat pentru ca organizatiile societatii civile sa devina mai puternice, mai active si prin reprezentarea constituentilor intr- un mod mai efficient si comprehensiv. Pentru informatii complete despre World Learning pentru Dezvoltare Internationala si despre Programul de Consolidare a Societatii Civile din Romania, vizitati www.worldlearning.org/wlid/index.html sau www.worldlearning.org/rcss.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1064 ori