De ce lectura este importanta, indiferent de varsta cititorului

Miercuri, 20 Ianuarie 2021, ora 13:48
2330 citiri
De ce lectura este importanta, indiferent de varsta cititorului
Sursa foto: https://imgur.com Via www.shutterstock.com

La un moment dat, o universitate americana a realizat o cercetare interesanta, iar concluziile ei au fost uimitoare: persoanele care si-au facut un obicei din a citi traiesc mai mult cu aproximativ 2 ani fata de ceilalti. Indiferent de gen, avere, educatie sau sanatate.

Toata lumea este de acord, lectura este foarte importanta. Intrebarea este insa de ce. Raspunsul depinde probabil de varsta cititorului, de interesele sale, de activitatile de zi cu zi. Afli din acest articol care sunt cele mai importante avantaje ale lecturii:

  • Ofera perspective noi asupra vietii. Din carti inveti lucruri noi, moduri noi de a privi lumea, intelegi ce este bine si ce este rau si de ce. Lectura te ajuta sa te intelegi mai bine pe tine, sa intelegi care iti sunt pasiunile, punctele forte si cele slabe, te ajuta sa intelegi ce se intampla in jurul tau si mai ales de ce se intampla asa si nu altfel. Intr-un fel, cartile sunt cele care te fac mai inteligent.
  • Imbogateste vocabularul. Cartile te fac sa fii mai bun si in ceea ce priveste vocabularul pe care il folosesti. Acesta devine mai bogat, este ca si cum noi orizonturi de intelegere se deschid. Pe buna dreptate, pentru ca o carte ofera cunostinte, informatii, emotii.
  • Creste creativitatea si imaginatia. Pe masura ce citesti, vei constata ca imaginatia si creativitatea ta se dezvolta. Este ca si cum prin lectura pasesti dincolo de un cerc magic si patrunzi astfel intr-o lume noua, cu alte aventuri, alte personaje si alte situatii. Daca nu ai avea capacitatea de a retrai aventura alaturi de personajele cartii nu ai putea sa duci cartea la bun sfarsit.
  • Imbunatateste memoria. In mod cert, nu folosim creierul la intreaga sa capacitate. Cel mai adesea, din cauza stresului, blocam capacitatea mintii noastre de a depasi barierele gandirii. Lectura ne obliga sa gandim, sa tinem minte, sa facem conexiuni, sa intram in pielea unor personaje.
  • Reduce stresul. Indiferent de viata de zi cu zi, atunci cand citesti uiti de toate. Lectura te ajuta sa te desprinzi de o realitate nu intotdeauna comoda. pentru a intra intr-o alta. Cititul este un mod de a-ti relaxa creierul, nu numai de a invata lucruri noi.
  • Incurajeaza optimismul. Atunci cand citesti, iti dai seama ca nimic nu este imposibil si ca poti sa realizezi orice iti pui in minte daca ai suficienta incredere in tine. Pentru asta trebuie sa fii optimist si sa-ti faci planuri cum ajungi acolo unde ti-ai propus.
  • Iti stimuleaza mintea. Lectura te face sa gandesti. Indiferent ca citesti o carte de dezvoltarea personala sau o carte de literatura universala, mintea ta va fi obligata fie sa intre in pielea personajelor, fie sa analizeze si sa retina concepte, teorii, idei.
  • Promoveaza empatia si inteligenta emotionala. Este vorba de evolutii cognitive importante, care pot de asemenea sa creasca sansele de supravietuire.
  • Iti ajuta concentrarea. Atunci cand lucrezi toata ziua in fata unui laptop, sau cand stai cu ochii in telefon, concentrarea se pierde. Se intampla de multe ori sa nu te poti concentra cat ar trebui, chiar daca iti doresti. Atunci cand citesti o carte este mai usor sa te focalizezi pe ceea ce citesti.
  • Iti dezvolta gandirea critica. Lectura dezvolta gandirea critica, cu alte cuvinte te ajuta sa iei decizii mai bune si sa fii mai obiectiv.

Cititul este o activitate importanta pentru fiecare dintre noi. Daca citesti in fiecare zi, iti antrenezi mintea, ti-o pastrezi intr-o forma sanatoasa. Cititul este o activitate care se incepe in primii ani, atunci iti dezvolti aceasta abilitate. La inceput cu ajutorul parintilor, apoi cu ajutorul profesorilor. La un moment dat, daca esti obisnuit cu lectura, vei descoperi ca nu poti renunta la aceasta activitate pentru simplul motiv ca iti face placere. Cauta cartile care iti plac si vezi cele mai noi carti din libraria Delfin.

#lectura, #importanta lectura , #Stiri Lifestyle